"Belangrijke doorbraak in Kaupthing-dossier"

Volgens André Meyers, de verantwoordelijke van Groep K, die de belangen van de Belgische spaarders van Kaupthing verdedigt, is er een belangrijke doorbraak in het dossier rond de IJslandse bank. Het moederbedrijf van Kaupthing Luxemburg zou een terugbetalingsprocedure aanvaard hebben.

kscherpenberg

De Belgische klanten van Kaupthing werden begin dit jaar overgenomen door het Landbouwkrediet. In een eerste fase nam de bank 5.000 klanten over die hun vermogensbeheer bij Kaupthing lieten doen. In een volgende fase zal de Landbouwkrediet-dochteronderneming Keytrade Bank alle 16.000 klanten met een internetspaarrekening bij Kaupthing overnemen. Daarvoor moeten er eerst nog aan een reeks voorwaarden voldaan worden.

Een daarvan is de individuele goedkeuring van de schuldherschikking bij Kaupthing Luxemburg door de 45 banken waaraan Kaupthing nog geld moest. Bovendien moet het moederbedrijf zijn activiteiten hernemen voor 8 april.

Reynders

Eens het akkoord volledig rond is, kunnen de getroffen spaarders weer volledig aan hun spaargeld. Dat is nu nog altijd niet het geval. Ze vroegen wel al om de bescherming van een Luxemburgs fonds voor 20.000 euro. Minister van Financiën Didier Reynders heeft die bescherming tot 100.000 euro opgetrokken, maar het engagement is naar verluidt nog niet officieel.