Advocaat: "Ik ga Fritzl niet ontoerekeningsvatbaar pleiten"

Josef Fritzl gaat schuldig pleiten voor het merendeel van de feiten tijdens zijn proces. Dat heeft zijn advocaat Rudolf Mayer bevestigd.

kscherpenberg

De 73-jarige Fritzl werd vorig jaar wereldberoemd omdat hij zijn dochter 24 jaar lang opsloot en misbruikte in de kelder van zijn woning. Hij kreeg zeven kinderen met haar waarvan één op jonge leeftijd overleed. Drie kinderen voedde hij zelf op, de andere drie kinderen verbleven met hun moeder in de kelder.

Levenslang

Het proces tegen Josef Fritzl gaat van start op 16 maart. Fritzl wordt onder andere beschuldigd van het niet verlenen van hulp aan een persoon in nood en voor de dood van het kind dat overleed in de kelder. Hiervoor kan hij levenslang krijgen, maar zijn advocaat liet al weten dat hij deze beschuldiging betwist, net als de beschuldiging voor slavernij.

Voor de overige feiten kan hij een straf van maximaal 15 jaar cel krijgen. Volgens advocaat Mayer heeft zijn cliënt "absoluut geen verdedigingsstrategie" en wil hij enkel "vertellen wat er gebeurd is, punt andere lijn".

Mayer wilde in eerste instantie ontoerekeningsvatbaar van zijn cliënt pleiten, maar ziet daar nu van af. Toch heeft Fritzl volgens hem "een erg gestoorde persoonlijkheid met minstens twee persoonlijkheden in hem".