Wijkmobiel raakt in onmin

De wijkmobiel wordt door de inwoners van Lier en Koningshooikt zeer weinig gebruikt. Toch is burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld) niet van plan deze dienstverlening af te schaffen.

cvanrompaey_fr

Het Lierse stadsbestuur kocht midden 2000 een wijkmobiel in het kader van de geïntegreerde wijkwerking. De witte blikvanger kostte 49.207 euro en heeft drie hoofdfuncties: publiekstrekker, uitvalsbasis voor wijkwerkers en meldpunt. Het voertuig moet ook het gevoel van onveiligheid bestrijden.

Tijdens de laatste zes maanden van 2008 ontving de stad Lier 1.250 meldingen. Daarvan waren er slechts negentien afkomstig vanuit de wijkmobiel. "Dat is amper anderhalve procent", berekende Olivier Peeters (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg. "Peeters vraagt zich af of de wijkmobiel wel voldoende bereik heeft en of dit in verhouding staat met de jaarlijkse kosten om deze dienstverlening in stand te houden.

"We zetten de wijkmobiel gemiddeld drie keer per week in, voor minimaal vier uur per dag, om aan te tonen dat er preventief toezicht in de wijken aanwezig is", antwoordt burgemeester Marleen Vanderpoorten. "Daarnaast gebruiken we de wijkmobiel onder meer ook nog als graveerstand of informatiestand tijdens Lierse evenementen of andere preventieve acties. Zowel preventiemedewerkers als gemeenschapswachten voeren die uit."

Toch heeft het stadsbestuur de bewoners van de wijk Lisp rond het gebruik van de verschillende meldingskanalen, waaronder de wijkmobiel, bevraagd. De resultaten van deze rondvraag kunnen ons een beter zicht geven op het meldingsgedrag van de burgers, de reden waarom ze al dan niet gebruikmaken van de wijkmobiel en of zij de wijkmobiel affectief zien als aanspreekpunt voor allerhande vragen en meldingen. Zo kunnen we op korte termijn de wijkmobiel en aldus ook de gemeenschapswachten anders en efficiënter inzetten in het kader van de Lierse wijkwerking. De resultaten verwachten we in de loop van deze maand", besluit Vanderpoorten.

CHRIS VAN ROMPAEYMEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio