"Vette Os verdwijnt nooit"

Een van de oudste tradities in Antwerpen vindt vandaag plaats op de Grote Markt. Voor de 154ste keer gaat de koninklijke maatschappij Sint-Jan op zoek naar het zwaarste rund. Ambiance verzekerd!

kscherpenberg

De familie Van Gijsel is een beetje vergroeid met de Vette Os. Jan nam vorig jaar de beenhouwerij van vader Hennie in Edegem over en zijn broer Carlos staat achter de toonbank in Bazel. Nonkel Edmond heeft een vetmesterij in Kieldrecht. De laatste vijf jaar ging de prijs voor de mooiste koe drie keer naar de familie, dit jaar gaan ze ook voor de prijs van zwaarste rund.

Tradities

Welke andere tradities moeten volgens u terugkomen? Laat het ons weten door een reactie te posten.

Zenuwen

Hennie is ondervoorzitter van Sint-Jan en een dag voor de weging staan de zenuwen toch wat gespannen. "Met al die schandalen rond hormonen en dioxine hebben we een paar moeilijke jaren gehad, maar die zijn nu voorbij. De Vette Os leeft weer."

Hennie gaat resoluut voor de beker, die Kris Peeters komt overhandigen. "Vorig jaar kwamen we enkele kilo's te kort, ik denk wel dat we nu de zwaarste koe gaan hebben. De mensen moeten maar komen kijken, vanaf 14u trakteert Sint-Jan trouwens op lekkere hapjes."

Uitstervend ras

Ook voor vetmester Edmond is de weging van de beesten het hoogtepunt van het jaar. "Ik leef daar naartoe. De beesten die we vetmesten, worden speciaal daarvoor aangekocht in de Ardennen. Heel het gebeuren leeft nog onder de slagers. Als je in de prijzen bent gevallen, weten ze je zeker wonen."

In de stallen van Edmond staan ongeveer 300 koeien. "De Vette Os leeft weer, maar eigenlijk zijn de echte vetmesters een uitstervend ras. Het spreekt de jeugd niet aan en de investeringen zijn te zwaar. Vetmesten wil zeggen: 365 dagen per jaar werken. Wat is dan de charme van vetmester te zijn? "Het is een gezonde hobby. Rijk ben ik er niet van geworden, maar ik kan er van leven."

Serieus zware koe

"Als klein ventje heb ik nog geweten dat de gazet volstond tijdens de week van de Vette Os", zegt de 48- jarige groothandelaar Herman Van Peer. "Natuurlijk zal ik van de partij zijn. Het zal spannend worden, want ik breng een serieus zware koe mee!"

De belangstelling voor de Vette Os hangt volgens Herman ook af van het weer. "Ik heb al meegemaakt dat het sneeuwde op de Grote Markt. De toeschouwers krijgen dan medelijden met de koeien, maar dat is natuurlijk niet nodig. Die beesten zijn dat gewoon, voor hetzelfde geld staan ze op dat moment gewoon in de wei." Vroeger wogen de prijsbeesten nog enkele honderden kilo's zwaarder. "Nu zijn het allemaal vrouwelijke beesten, vroeger waren het nog echte ossen. Een manneke weegt altijd wat meer dan een vrouwke."

Vrouwelijke dieren

De naam Vette Os zal wel altijd blijven bestaan, maar eigenlijk dekt de vlag de lading niet meer. De beesten die op de weegschaal gaan, zijn allemaal vrouwelijke dieren. Vroeger werden de stieren gecastreerd omdat ze dan rustiger werden. Een os is dus een ontmande stier. Een vaars wordt dan weer pas koe vanaf het moment dat ze gekalfd heeft.

Vorig jaar woog het zwaarste rund 1.060 kilo. Dit jaar zal de baskuul zeker richting 1.100 kilo gaan. Nog niet zo heel lang geleden betekende de Week van de Vette Os ook letterlijk een hele week feest in de buurt van de Antwerpse slachterij.

Marc De Swert

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio