Gemeente Nijlen zet groot natuurgebied op verlanglijstje

Het stuk natuurgebied aan Koningsbaan, Hoogbos en Kesselse Heide van 20 hectare wordt verkocht. De vraagprijs bedraagt 650.000 euro.

In 1991 wilde de provincie het gebied al eens verwerven, maar toen sprong de deal op het nippertje af. Milieuschepen Carrie Verelst (CD&V) wil opnieuw onderzoeken of een openbaar bestuur het gebied kan aankopen.

“We bekijken dit met het provinciebestuur en de Stichting Kempens Landschap. Er zijn al besprekingen geweest met de eigenaar. Als het ooit tot een aankoop zou komen, dan wordt het bedrag voor het grootste deel opgehoest door de hogere overheid”, klinkt het.

Openbaar maken?

Mede-eigenaar Staf Faes uit Nijlen zou het natuurgebied naar eigen zeggen heel graag openbaar maken. “Dan kunnen alle mensen van dit stukje natuur genieten. De besprekingen gaan voort”, zegt Staf Faes, die vastgoedmakelaar De Landheer uit Schilde heeft aangesteld om de verloop te regelen. De vraagprijs bedraagt 650.000 euro.

Raadslid René van Goubergen (Open Vld) hoopt dat het domein in openbare handen terechtkomt en kaartte de situatie aan op de gemeenteraad. “Het domein is twintig hectare groot en telt goede wandelwegen. Het sluit perfect aan bij het Hoogbos, de Kesselse Heide en het Goor. Het zou mooi zijn als we deze groene long konden samenhouden”, stelt het liberale gemeenteraadslid.

Kapers op de kust

Van Goubergen vreest dat er meer kapers op de kust zijn. “Er zou al een rijke industrieel zijn zinnen op de grond hebben gezet. Als die het gebied afsluit met prikkeldraad, zijn we weer een mooi stukje groen uit onze gemeente kwijt. En wie weet wat er dan zal gebeuren met de waardevolle diersoorten en planten in het gebied. Daarom dringen we erop aan dat de gemeente actie onderneemt voor het te laat is ”, aldus Van Goubergen.

Jan Zander (Vlaams Belang) stelde zich kritisch op tegenover de aankoop. “Zo waardevol is het stuk niet”, zei Zander.

BePrMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio