Nieuwe Scheldebrug plechtig ingetoeterd

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) ‘toeterde’ gisteren de nieuwe Scheldebrug in als kers op de taart bij het aanbrengen van de tweede ‘klap’ van de brug in Bornem.

jvandermosten

“Deze nieuwe brug was een topprioriteit voor de burgemeesters van Bornem en Temse die konden steunen op een breed draagvlak. Deze ‘mooiste oversteek’ van de Schelde zal een einde maken aan het verkeersinfarct van elke werkdag."

"Voor de ingenieurs die de nieuwe Scheldebrug bouwden, is ze een topmoment in hun carrière, voor mij een prachtig moment waarop ik figuurlijk bruggen mag slaan”, zei Kris Peeters vanop de Blauwe Reiger, het schip van Waterwegen en Zeekanaal dat hem tot vlak bij de nieuwe brug voer.

Daarmee ligt de nieuwe Scheldebrug er, 365 meter lang en circa 11 meter boven het nulniveau van het wateroppervlak. Het is nu aftellen naar 29 mei, dag van de officiële inwijding van de brug. Bornem en Temse zullen dat alvast met veel meer muziek doen dan Kris Peeters gisteren mocht toeteren.

Intussen worden nog de wegaansluitingen, ook die voor fietsers en voetgangers, volledig afgewerkt en zal de brug ook nog testen ondergaan. Bij een eerste ‘nultest’ wordt de brug onbelast getest en worden de bewegingen van beide brugdelen minutieus op elkaar afgestemd. Daarna zullen vrachtwagens de stabiliteit van de brug beproeven.

Eén nieuwigheid bevat de nieuwe brug alvast. Ze kreeg een ‘weger’ ingebouwd die alle vrachtwagens die over de brug rijden, automatisch test op eventueel overgewicht. Te zwaar belaste vrachtwagens worden wat verder door politiediensten naar de meest nabije weegbrug afgeleid.

Taf PAUWELS

MEER OVER Bornem

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio