Koppels spreken 10 dagen per jaar geen woord door ruzie

Britse koppels spreken 2 uur per week, of zo'n 10 dagen per jaar, niet met elkaar omwille van ruzie. Dat blijkt uit een onderzoek bij 3.000 getrouwde stellen.

mgeysmans

Britse koppels hebben gemiddeld 104 keer per jaar ruzie, waarbij 6 op de 10 nadien weigert om het meteen bij te leggen. Ze mokken liever en zijn graag koppig. Na een uur zijn ze het stilzwijgen echter beu, en beslissen ze alsnog hun zegje te doen.

Toch kan het nog erger, zo vlucht gemiddeld 14% van de ondervraagden meteen na de start van de ruzie het huis uit, en zijn ze niet bereid om naar de argumenten van hun partner te luisteren. Slechts de helft van de koppels geeft toe dat ze ook verantwoordelijk zijn voor de slechte verstandhouding, en dat ze misschien wel eens kunnen overreageren.

Waarom?

Waarom we ruzie maken blijkt ook erg verschillend te zijn. Zo ruziet 34% gewoon uit gewoonte, 15% heeft al eens woorden over de opvoeding van hun kinderen, op de voet gevolgd door banale zaken als 'hij verliest altijd de sleutels' en 'ze is altijd de weg kwijt'.

Toch verliezen de meeste koppels de hoop niet. 76% van hen vindt zelfs dat een fikse ruzie bij een gezonde relatie hoort, en schiet nadien beter met hun partner op.

MEER OVER Gezin