Gorbatsjov: "Poetin is slechtste communist ooit"

Voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft het niet zo begrepen op de huidige Russische premier, Vladimir Poetin, en zijn partij 'Verenigd Rusland'. De man achter de 'perestrojka' en de 'glasnost' noemt de voormalige president "de slechtste communist ooit".

kscherpenberg

"De macht ligt veel te veel gecentraliseerd in één partij", aldus Gorbatsjov. "Dat is beangstigend en doet denken aan de oude machtsbasis van de communisten. Het is een partij van bureaucraten en eigenlijk de ergste versie van de Communistische Partij uit de Sovjettijd. Het Russische parlement is niet onafhankelijk en helaas kan ons gerecht ook niet volledig functioneren volgens de principes van de grondwet."

Iran moet eigen weg zoeken

Gorbatsjov is een voorstander om met sociale elementen van het communisme de wereldwijde crisis van het kapitalisme het hoofd te bieden. De voormalige sovjetleider liet ook nog zijn licht schijnen over de relatie van Rusland met de VS. "De tijd is gekomen voor de twee wereldmachten om weer dichter bij naar elkaar te groeien. Het lijkt me daarbij niet verstandig om Oekraïne te laten toetreden tot de NAVO. De nucleaire dreiging van Iran moet ook zoveel mogelijk met dialoog opgelost benaderd worden. Laat Iran toch zijn eigen weg zoeken in de wereldgemeenschap en normale verhoudingen met de rest van de planeet uitbouwen."

Terugkeer Russische Federatie

"Na de Koude Oorlog dachten de Amerikaanse media dat het socialisme dood was. Deze ziekte van extreem zelfvertrouwen leidde tot een blind geloof dat de welvaart zou blijven stijgen dankzij het kapitalisme. Het duurde inderdaad lang, maar nu heeft iedereen zijn lesje wel geleerd. Die fouten van overconsumptie en woekerwinsten moeten gecorrigeerd worden. Via organisaties zoals de G20 moeten we proberen nieuwe modellen van ontwikkeling en samenwerking uit te werken. Uiteindelijk moeten we tot een synthese van de twee systemen komen waarbij het competitieve van het kapitalisme gekoppeld wordt aan het sociale vangnet van het socialisme."

Gorbatsjov, die in 1985 de macht greep, is vorige maandag 78 geworden. In 1990 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. Een jaar later moest hij de macht uit handen geven aan Boris Jeltsin. "Ik was een felle tegenstander van het uiteenvallen van mijn land en hoop dat Oekraïne, Kazachstan en Wit-Rusland ooit zullen terugkeren in de Russische Federatie", klinkt het nog.