Oplossing voor Fortis is nachtwerk

Wordt Fortis Bank een onderdeel van een Franse privébank of blijft ze een Belgische overheidsbank? Dat zal moeten blijken na nieuw nachtelijk overleg tussen de regering-Van Rompuy en de top van BNP Paribas, dat vrijdagavond na 23u werd gehouden.

jvangeyte

De Belgische regering wil Fortis Bank nog steeds verkopen aan BNP Paribas. Op tafel ligt een voorstel om 70% van de aandelen door te schuiven. Dat betekent dat 30% in Belgische handen zou blijven. Tegelijk zouden de Fransen 25% van de aandelen in Fortis Insurance Belgium overnemen. De overige 75% kunnen dan bij het beursgenoteerde Fortis-holding gehouden worden. Voorts moet een deal worden gemaakt over wie opdraait voor eventuele verliezen op een portefeuille bedrijfsobligaties.

De voorbije uren was er een heuse pingpong-operate bezig. De regering-Van Rompuy had donderdagavond een voorstel overgemaakt aan de Fransen. Die deden daarop een tegenvoorstel. Dat werd vrijdagochtend besproken door de belangrijkste ministers. Waarop de bal weer in het kamp van BNP Paribas werd gelegd. Het antwoord daarop werd intussen weer behandeld door de belangrijkste ministers. Maar blijkbaar waren er nog "een aantal onduidelijkheden". Dus werden vrijdagavond laat opnieuw gesprekken aangeknoopt met BNP Paribas.

Eisen

Het probleem is dat BNP Paribas zijn eisen heeft opgevoerd. Zo zouden de Fransen grote garanties vragen van de Belgische Staat. Onder meer voor mogelijke juridische claims. Voorts willen ze garanties over het bedrag aan fiscale verliezen dat ze kunnen recupereren bij Fortis Bank. En willen ze hun eventuele verliezen op de beleggingen en kredieten van Fortis beperken.

Komt er een akkoord tussen de regering en BNP Paribas, dan moet het opnieuw worden voorgelegd aan de aandeelhouders van Fortis. Die krijgen er het laatste woord over. Komt er geen akkoord, dan blijft Fortis Bank in handen van de Belgische Staat en Fortis Insurance Belgium in die van Fortis-holding.

Beurs

De beleggers hadden er vrijdag alvast een goed oog in. De hele dag schommelde de winst die het aandeel Fortis maakte op de beurs van Brussel tussen 15% en 20%.

JVG