"Straf van Anja Hermans is schande en buiten proportie"

Straf van Anja Hermans is schande en buiten proportie

"Straf van Anja Hermans is schande en buiten proportie"

Print
Beveren-Waas - Vlaams parlementslid Eloi Glorieux (Groen!) noemt de straf die Anja Hermans kreeg van de rechtbank in Dendermonde "een schande" en "buiten proportie". Hij vindt het ook ongehoord dat Electrabel vrijuit is gegaan.

Hermans werd maandag veroordeeld tot acht maanden effectief en een boete van 1.100 euro omdat ze de kerncentrale van Doel meermaals was binnengedrongen.

"Niet de boodschapper, maar de gebrekkige beveiliging van de kerncentrales vormen een immens veiligheidsprobleem", reageert Glorieux. "Hermans heeft op vreedzame wijze aangetoond dat onbevoegden zonder enig probleem de site van een kerncentrale kunnen betreden, en dat ze onopgemerkt een uur lang vlak bij de cruciale gebouwen kon vertoeven."

Monddood

"In plaats van te investeren in een betere beveiliging en Anja Hermans te danken voor haar vrijwillige veiligheidsaudit, tracht Electrabel de boodschapster nu monddood te maken door haar in de gevangenis te laten stoppen", gaat het parlementslid verder.

Hij begrijpt ook niet dat de rechter van Dendermonde "zonder enige maatschappelijke reflectie heeft besloten Electrabel vrijuit te laten gaan".

Ook SLP, de partij van senator Geert Lambert, reageerde maandag al onthutst op de veroordeling van Hermans. "Schalkse Ruiters en andere mensen die gebruik maken van hun democratisch recht op actievoeren, horen niet thuis in een cel, toch niet indien ze geen schade aanrichten of andere mensen hun vrijheid belemmeren", aldus SLP.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio