Steeds meer mannen met seksverslaving

Steeds meer mannen met seksverslaving

Steeds meer mannen met seksverslaving

Print
Er zijn steeds meer seksverslaafde mannen. Dat zegt seksuoloog Koen Baeten die onder meer aan de Universiteit Hasselt doceert. Grote boosdoener is het internet. Vrijdag geeft hij een lezing over het onderwerp op een studiedag voor seksuologen in Antwerpen.

Baeten heeft al bijna tien jaar een praktijk als psychotherapeut. In die periode zag hij het aantal seksverslaafde mannen - en in mindere mate ook vrouwen - sterk toenemen. “20 tot 30 procent van mijn patiënten kampt ermee”, zegt hij.

Internet

Uitlokkende factor is het internet omdat het zo gemakkelijk en zo onbeperkt toegankelijk is. “Velen verspelen hun hele dag met het surfen naar pornosites. Sommigen komen niet meer aan werken toe en dreigen hun baan te verliezen.”

Niet alleen het seksueel gedrag van volwassenen, maar ook dat van jongeren is het afgelopen decennium veranderd. “Gemiddeld beginnen ze op iets jongere leeftijd aan seks”, vertelt seksuoloog Peter Leusink. Ook het risico op dwang is gestegen.

Pijn

“Ongeveer 18 procent van de meisjes zegt dat ze ooit gedwongen werden tot seksuele handelingen. 10 Procent heeft pijn bij het vrijen. Ze hebben seks terwijl ze er eigenlijk geen plezier aan beleven. Meisjes die vaker naar seksueel geladen videoclips kijken, vinden dat ze zich onderdaniger moeten opstellen tegen jongens.”

Kirsten BERTRAND

.

Nu in het nieuws