Piraten pesten Nintendo

De schrik zit er goed in bij Nintendo. Vorige week zocht het gamebedrijf steun bij U.S. Trade Commission in zijn strijd tegen piraterij. Gisteren verbood een rechter in Japan de verkoop van R4DS-cartridges die het spelen en verspreiden van illegale gekopieerde games voor de Nintendo DS mogelijk maken.

R4DS staat voor Revolution for DS. Dat is het zeker, maar allesbehalve voor Nintendo. De R4DS lijkt op een echte spelcartridge, maar heeft aan de bovenkant een sleuf voor een kleine geheugenkaart. Dat maakt het mogelijk om tientallen gekopieerde games op één spelcartridge van 2 GB te stockeren.

90 procent

Cijfers voor ons land zijn er niet, maar de koepelorganisatie van gamebedrijven ELSPA heeft berekend dat in de Verenigde Staten 90 procent van alle Nintendo DS-gebruikers gepirateerde games speelt via de R4DS-kaartjes.

“In ons land valt het nog mee, maar in Japan, Frankrijk en Nederland is het een enorm probleem. Daar dreigt de verkoop van games voor de Nintendo DS helemaal in elkaar te stuiken”, zegt Benny Cockx van winkelketen Game Mania.

Nu in het nieuws