WHO vraagt nieuwe inentingen tegen mazelen in Europa

WHO vraagt nieuwe inentingen tegen mazelen in Europa

WHO vraagt nieuwe inentingen tegen mazelen in Europa

Print
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat er nieuwe inentingsprogramma's komen voor de mazelen. In de Europese landen is namelijk een opmars van die kinderziekte aan de gang.

Het Europese bureau van de WHO in Kopenhagen waarschuwt voor de besmettelijkheid van de mazelen. Bovendien zijn veel kinderen niet ingeënt of hebben ze hun tweede vaccinatie niet gekregen. De ziekte kan daarom snel verspreid worden.

Welgestelde kinderen

Het voorbije jaar waren er in Europa 8145 gevallen van mazelen. 86 procent daarvan werd vastgesteld in Israël én in zes West-Europese landen (Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje en Groot-Brittannië).

Vreemd genoeg zijn het net de kinderen uit de welgestelde Europese landen die meer kans hebben op besmetting. Bij de overgrote meerderheid (98 procent) van de gevallen waren de kinderen niet of niet volledig gevaccineerd. Vaak ging het dan om een beslissing van hun ouders.

Bij 500 van de 2195 gevallen van mazelen in 2008, kwamen ook complicaties voor. Mazelen kunnen bijvoorbeeld leiden tot een long- of hersenontsteking en in het ergste geval zelfs tot overlijden.

.

Nu in het nieuws