Zuid-Korea waarschuwt noorden voor rakettest

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft het regime in Noord-Korea zondag gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van een geplande rakettentest. Zuid-Korea zal zijn humanitaire hulp aan het hongerende land verder opschorten, terwijl er voor langere tijd ook niets in huis zal komen van investeringen en economische samenwerking.

Noord-Korea heeft vorige week dinsdag plannen bekend gemaakt om een telecommunicatiesatelliet in een baan om de aarde te schieten. De technologie die daarvoor nodig is, kan ook gebruikt worden in langeafstandsraketten. Zuid-Korea vreest zelfs dat het om een gewone rakettest gaat.

Atoomkop

Waarnemers nemen aan dat het regime met de lancering meer tegemoetkomingen probeert af te dwingen van het Westen. Al geloven experts niet dat Noord-Korea al over de technologie beschikt om een kleine atoomkop te maken die op een raket kan worden gemonteerd.

Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten zijn beducht voor de kernwapens die Noord-Korea heeft of kan aanmaken – het land voerde in 2006 een kernproef uit. Ook de nucleaire installaties die gebruikt kunnen worden voor de aanmaak van kernwapens, werden door het Noord-Koreaanse regime al met succes als onderhandelingstroef uitgespeeld.

Bron: PD (IPS)

Nu in het nieuws