"Afkomst speelt geen rol als je iets wil bereiken"

Afkomst speelt geen rol als je iets wil bereiken

"Afkomst speelt geen rol als je iets wil bereiken"

Print
Vorig jaar waren ze het eerste volledig vrouwelijke team dat de Mount Everest bedwong. Vandaag trekken de jonge Nepalese vrouwen met hun verhaal langs de scholen in hun land, een verhaal over hoe je gelijke kansen vooral afdwingt met hard werk.

“Onze boodschap is dat succes het resultaat is van hard werken en opvoeding. Leeftijd, godsdienst, kaste of regio spelen geen enkele rol als je iets wil bereiken”, zegt de 24-jarige Shailee Basnett, journaliste bij het Nepalese Himalmedia. “Waar het om draait is goed teamwork en leiderschap.”

Mount Everest

Basnett maakte in mei vorig jaar deel uit van het tienkoppige Nepalese vrouwenteam dat de 8.848 meter hoge Mount Everest bedwong. Door de krachttoer wappert nu de vlag van Milleniumdoelstelling 3 (gelijke kansen voor mannen en vrouwen tegen 2015) op het dak van de wereld.

De vrouwen, van 17 tot 30 jaar oud, kwamen uit alle geledingen van de Nepalese samenleving. Er zat bijvoorbeeld een fotomodel bij, maar ook een vrouw die haar gezin onderhield door kleren te wassen. Die inclusieve aanpak was bewust: in de Nepalese samenleving zijn de scheidingslijnen tussen kastes, geslachten, etnieën en sociaal-economische achtergronden zeer sterk.

Hard werken

Het team heeft nu een organisatie opgericht, Global Inclusive Adventures (GIA), die de Nepalese scholieren over de unieke expeditie vertelt. Met behulp van videopresentaties willen ze de jongeren vooral duidelijk maken dat je met hard werken veel kan bereiken.

“We deden al onze voorbereiding zelf”, zegt Shailee. “We trainden 's morgens en maakten nadien ons kantoor schoon."

"We droegen allemaal gelijke t-shirts om er als een team uit te zien. We gingen onaangekondigd naar conferenties, naar zakenmensen en politici en haalden zo 10 miljoen Nepalese roepi's op (bijna 100,000 euro).”

Bron: RP (IPS)

.

Nu in het nieuws