Vandalen breken voortuintjes af

Op een traject van Noorderwijk naar Herentals hebben vandalen een spoor van vernieling achtergelaten. Brievenbussen en distributiekastjes moesten eraan geloven.

Ongeveer 25 huizen in de Groenstraat, Keinigestraat, Acacialaan en Wilgenlaan hadden zaterdagmorgen geen brievenbus meer. Vandalen hadden die er de nacht voordien uitgetrokken en omvergegooid. Ook bloembakken, distributiekastjes voor de televisie en omheiningen liepen schade op.

“Ik was zaterdag om 6.30u wakker en deed de rolluiken open om de poes op de vensterbank te laten zitten”, vertelt Irene Brockmans uit de Groenstraat. “Toen zag ik de brievenbus in de tuin liggen. Ik ging buiten kijken en zag dat de brievenbus van de overbuur bij mijn buurman in de voortuin lag. En een andere brievenbus stond op die van de buren. Wij zijn er nog goed vanaf gekomen, maar op andere plaatsen zijn er veel brokken gemaakt.”

In stilte

Zo trokken de vandalen verderop in de straat de arduinen stenen van muurtjes. In de Acacialaan braken ze een sierpot van een zieke vrouw stuk. “Je weet niet eens welk plezier ze eraan hebben”, zegt de vrouw.

Het spoor van vandalisme is wellicht het werk van jongeren die terugkwamen van een fuif in Noorderwijk (Herentals). Volgens de bewoners gebeurt dat wel vaker. “Ik woon al veertig jaar in deze straat en het is een weerkerend fenomeen”, zegt Bert Douwen uit de Groenstraat. “Dit is een binnenweg. Altijd als de jeugd van Herentals in Noorderwijk komt fuiven, sneuvelt er iets. Dat is frustrerend, het jaagt ons op kosten.”

”Ze hebben het stil gedaan deze keer”, vult een bewoonster aan. ”Normaal gaat het gepaard met lawaai.” Sommige buurtbewoners begrijpen niet dat de politie geen oogje in het zeil houdt als er een fuif is in Noorderwijk. Volgens burgemeester Jan Peeters (sp.a) gebeurt dat wel. ”De politie heeft een speciale ploeg die patrouileert als er gefuifd wordt.”

Op dit specifieke geval kon de burger nog geen reactie geven, omdat hij er nog niets over gehoord had.

Marian MICHIELSEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio