"Stadsbestuur helpt ons niet"

Frisbeeclub De Schijnwerpers vindt dat Antwerpen zich onterecht profileert als sportstad. “We zitten al jaren zonder sportveld. Veel medewerking van de stad krijgen we niet.”

Tot 2006 trainden de studenten van frisbeeclub De Schijnwerpers op de velden van korfbalclub Trouw aan de Ten Eekhovelei in Deurne. Toen die stopte, hoopten de studenten de concessie te kunnen overnemen.

Maar dat kon niet omdat het terrein onteigend zou worden voor de Oosterweelverbinding. “We hebben er een jaar in onzekerheid over gezete en al die tijd mochten we het veld niet betreden”, vertelt voorzitter Johnny Teuchies.

Ruggeveld

De studenten gingen zelf op zoek naar oplossingen. “Zonder ondersteuning van de sportdienst. We hebben sporadisch getraind in parken, maar daar is het ’s avonds meestal te donker, in kleine sporthallen, op het veld van de hogere zeevaartschool en zelfs in verlichte speeltuinen. Vorig jaar kwam dan sportpark Ruggeveld als oplossing uit de bus, maar omdat de velden er te slecht bijliggen, kunnen we daar tot september ook niet terecht.”

Johnny Teuchies vindt het erg om te zien dat het terrein aan de Ten Eekhovelei wél onderhouden wordt, zonder dat het wordt gebruikt. “Waarom konden wij er dan niet tijdelijk terecht? De kantine die er staat, is nu vernield door vandalen. Dat was waarschijnlijk niet gebeurd als het terrein nog gebruikt werd.”

Gezakt

Door de problemen met het vinden van een goed sportveld is een groot deel van de vaste kern frisbeëers afgehaakt. “We waren met een man of veertig, nu nog maar met een stuk of tien. Van de eerste divisie zijn we nu ook gezakt naar de vierde”, vertelt Johnny Teuchies.

“In België zijn 35 frisbeeteams, maar in Antwerpen lukt het op deze manier niet om een team te lanceren. De stad profileert zich wel als sportstad, maar daar merken wij weinig van.”

Ruimte beperkt

Ann Gabriels van de vzw Antwerpen Sportstad is op de hoogte van de problemen van De Schijnwerpers. “Wij kunnen geen concessie aangaan voor een terrein dat onteigend wordt. Maar we blijven zoeken naar andere oplossingen. Het is jammer dat Ruggeveld met wateroverlast kampt, anders hadden ze daar kunnen trainen.”

Volgens Ann Gabriels neemt Antwerpen Sportstad de problemen van De Schijnwerpers wel serieus. “Het is gewoon niet gemakkelijk om een oplossing te vinden. In een grote stad is de sportruimte nu eenmaal beperkt.”

Maaike FLOOR, Joris DIELS

Meer info: www.schijnwerpers.be of contact@schijnwerpers.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio