Guinée-Bissau op rand van chaos na moord op president

Guinée-Bissau op rand van chaos na moord op president

Guinée-Bissau op rand van chaos na moord op president

Print
Joao Bernardo Vieira, de president van de West-Afrikaanse staat Guinée-Bissau, is omgebracht door opstandige soldaten. Er wordt gevreesd voor een staatsgreep die kan uitmonden in een chaos, hoewel het leger dat ontkent.

Maandagochtend ontstond beroering toen werd bekend gemaakt dat generaal Batiste Tagme na Waie door een bomaanslag was omgekomen. Net als zijn politieke rivaal, president Vieira, had hij eerder al moordaanslagen overleefd.

Die aanslagen zijn een gevolg van de machtstrijd waarin beide heren al sinds enkele maanden verwikkeld waren. Aan de basis van de machtsstrijd ligt een conflict over de opbrengsten van de illegale drugshandel.

Geen staatsgreep

De aanhangers van de generaal trokken na de bomaanslag naar het presidentiële paleis om wraak op te nemen op het staatshoofd. President Vieira werd neergeschoten en het paleis werd in brand gestoken.

De legerleiding zei te betwisten dat het uit is op een staatsgreep, maar dat het om een geïsoleerde groep soldaten gaat, die achterna wordt gezeten. Eerder waren er al pogingen om de president, die zelf in 1980 door een coup aan de macht kwam, van zijn troon te verdrijven.

Parlementsvoorzitter Raimundo Perreira vervangt Vieira als president.

.

Nu in het nieuws