Turtelboom: "Geen brede regularisatie"

Minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open Vld) heeft nog steeds geen oplossing gevonden voor het regularisatiedossier. "Ik blijf zoeken naar een akkoord, maar er moet ook een meerderheid van de bevolking voor te vinden zijn", aldus Turtelboom. De minister blijft gekant tegen een heel brede regularisatie.

Turtelboom antwoordt hiermee op de gezamenlijke verklaring van de rectoren van de Vlaamse universiteiten. Zij vragen de overheid om het regeerakkoord eindelijk te gaan uitvoeren, "zodat mensen zonder papieren hoop krijgen dat er een einde komt aan hun wanhopige situatie".

Aanzuigeffect

De minister begrijpt de humanitaire bekommernissen van de rectoren, maar ze wil ook een aanzuigeffect vermijden. "Het evenwicht tussen het humanitaire en het vermijden van een aanzuigeffect is nog niet gevonden."

Bovendien raken Open Vld enerzijds en cdH en PS anderzijds het niet eens over het regularisatiedossier. Volgens Turtelboom willen sommige partijen "de humanitaire gevallen aangrijpen om tot iets heel groot te komen". Maar van een brede regularisatie kan geen sprake zijn, daar is in de samenleving ook helemaal geen draagvlak voor te vinden, aldus Turtelboom.

Nu in het nieuws