Anja Hermans 8 maanden in cel voor acties aan kerncentrale van Doel

Dierenrechtenactiviste Anja Hermans vliegt opnieuw voor acht maanden in de cel. De 29-jarige Hermans werd veroordeeld door de rechtbank van Dendermonde omdat ze veelvuldig het domein van de kerncentrale van Doel was binnen gedrongen.

Hermans zou in totaal tot tien keer toe over de omheining zijn gekropen. Naar eigen zeggen wilde ze met haar acties aantonen dat de kerncentrale slecht beveiligd is. Zelf beweert ze tot erg dicht bij de gevaarlijke zone te zijn geraakt. Op dat moment wisten de veiligheidsdiensten haar in te rekenen.

Kwaadwillige aanstellerij

De rechter had het niet zo begrepen op deze vorm van "kwaadwillige aanstellerij". Hij zag in de acties geen goede bedoelingen en volgens hem overtrad ze wel degelijk de wet en zaaide ze onrust.

Hermans werd destijds bekend toen ze harde acties voerde met collega's van het Animal Liberation Front (ALF). Hermans werd twee keer veroordeeld tot vijf jaar cel wegens brandstichtingen in vleesverwerkende bedrijven en hamburgerrestaurants.

Naast de celstraf kreeg Hermans ook een boete van 1.100 euro. Ze mag zich ook niet meer in een straal van 500 meter rond de kerncentrale begeven.

Nu in het nieuws