Test-Aankoop lanceert petitie betaalbare hospitalisatieverzekering

Print
De consumentenorganisatie Test-Aankoop lanceert via zijn website een petitie voor betaalbare hospitalisatieverzekeringen. De jongste tijd swingen de premies immers de pan uit.

Bij Argenta stelt Test-Aankoop verhogingen van 100 tot 300% vast, bij Ethias van 30% tot 73%. Bij AXA zag een seniorenpaar zijn premie verhogen van 430 euro naar maar liefst 2.300 euro. "We worden overstelpt met dergelijke verhalen. Sommige verhalen zijn schrijnend, andere mensen reageren niet begrijpend en boos", zegt de organisatie.

Te lage startpremie

Volgens Test-Aankoop gaan bepaalde grote verzekeraars opzettelijk met een heel lage premie van start. Daarna worden ze opgetrokken als de consument te oud is om nog van maatschappij te veranderen, luidt de aanklacht.

De premieverhogingen zijn dan ook het gevolg van het uitblijven van een medische index. Die zou ervoor moeten zorgen dat premies alleen nog mogen worden opgetrokken in functie van de gestegen kosten.

Fortis goede leerling

Enkel Fortis Insurance slaagt er ten dele in om de situatie onder controle te houden. Fortis indexeert zijn premies namelijk op basis van een deel van het indexcijfer van de consumptieprijzen, met name de ziekenhuiskosten van een eenpersoonskamer. Dit evolueert geleidelijk in de tijd met enkele procenten, het afgelopen jaar 9%.

Test-Aankoop hekelt nu dat men de uitwerking van de medische index toevertrouwd heeft aan een bedrijf dat nauwe banden heeft met de verzekeraars en nu voorstelt om gedifferentieerde premieverhogingen door te voeren in functie van de leeftijd.

Om de eis van een betaalbare hospitalisatieverzekeringen intussen kracht bij te zetten, lanceert Test-Aankoop op zijn website een petitie ter attentie van de regering.

JVG

.

Nu in het nieuws