Aandelenbeleggers zijn al 10,9% kwijt in 2009

Het blijven sombere tijden voor aandelenbeleggers. Sinds begin dit jaar zijn ze gemiddeld al 10,9% van hun investering kwijtgespeeld. Alleen al in februari verloren ze 8%, blijkt uit een overzicht van ING Investment Management.

ING maakt maandelijks een overzicht van het rendement van 57 beleggingen. Daaruit blijkt dat in februari een investering op een Australische spaarrekening het meest opbracht: 1,7%. Dat was te danken aan de stijging van de Australische dollar tegenover de euro. Daarna volgden beleggingen in Spaanse obligaties (1,6%), Deense obligaties (1,5%) en Britse obligaties (1,2%).

De slechtste zaak deden zij die Oostenrijkse aandelen (-14,1%), Finse aandelen (-13,8%) en Duitse aandelen (-11,4%) kochten.

Beurs

Wereldwijd leden de beleggers vooral onder de neergang van de financiële sector. In februari daalden de beurskoersen van verzekeraars en banken gemiddeld 12,2%. De aanhoudende vrees over de gezondheid van de bankaandelen en de onzekerheid over de toekomst van grote financiële instellingen zoals Bank of America en Citigroup waren daaraan niet vreemd. Voorts vonden ze het Amerikaans plan dat de economie moet ondersteunen te ingewikkeld en te onduidelijk.

Goud

Gelukkig was er nog het goud. Voor mensen uit de eurozone leverde dit in februari een opbrengst van 4,2%. Naast zijn beschermingsrol in periodes van onzekerheid profiteert het edelmetaal van een vraag die groter is dan het aanbod.

JVG

Nu in het nieuws