Porsche verkoopt minder auto's maar maakt meer winst

Porsche heeft de verkoop van zijn auto's met 26,7 procent zien dalen, maar zag de winst in het afgelopen boekjaar verder stijgen dankzij de resultaten van handel in aandelenopties.

Dat heeft de Duitse autobouwer vandaag bekend gemaakt. Porsche verdiende naar verluidt massa's geld toen speculanten die inzetten op een daling van de koers van Porsche-dochter VW hun posities moesten sluiten, waardoor de koers van VW door het plafond ging.

Meer 911

De verkoop van auto's daalde zoals gezegd met 26,7 procent tot 34.266 stuks, de daling van de omzet bleef beperkt tot 12 procent op 3,04 miljard euro. Dat de omzet minder daalt dan de verkoop is volgens Porsche te danken aan een betere modellenmix. Het aandeel van de goedkopere Boxter-reeks is geslonken, dat van de 911-serie nam toe.

Wachten op VW

Concrete winstcijfers voor 2008/2009 heeft Porsche niet bekend gemaakt. Het jaar voordien bedroeg de winst 1,34 miljard mark.

De volledige gedetailleerde cijfers worden eind maart bekend gemaakt, omdat de invloed van VW, dat later resultaten bekend maakt, in de Porsche-cijfers dan precies bekend zal zijn. Porsche bezit intussen 51 procent van VW en wil dat aandeel dit jaar nog opdrijven tot 75 procent.

Nu in het nieuws