Controlepersoneel De Lijn mag voortaan mensen fouilleren

Controlepersoneel De Lijn mag voortaan mensen fouilleren

Controlepersoneel De Lijn mag voortaan mensen fouilleren

Print
De 250 veiligheidscontroleurs van De Lijn mogen voortaan reizigers met dwang staande houden, met dwang van het voertuig verwijderen en aftasten. Dat zijn enkele bevoegdheden van Lijncontrole, de veiligheidsdienst van De Lijn die vandaag van start gaat.

De Lijncontroleurs worden nu voornamelijk ingezet om de veiligheid van de reizigers en de chauffeur te beschermen. Zij mogen tussenbeide komen indien nodig. Ook controleren zij vervoersbewijzen en waken ze over de vlotheid en kwaliteit van de dienstverlening.

Erkenning

Door de erkenning als veiligheidsagent krijgen de Lijncontroleurs er nieuwe bevoegdheden bij. Zo mogen ze voortaan een reiziger met dwang van een voertuig verwijderen, een persoon vatten na een wanbedrijf of misdaad (d.w.z. een halfuur staande houden met dwang) en een veiligheidscontrole uitvoeren. Dit is een oppervlakkige aftasting van een reiziger en zijn bagage door iemand van hetzelfde geslacht.

Om erkend te worden als veiligheidsagent, hebben de 250 Lijncontroleurs elk 168 uur opleiding gevolgd. In totaal waken 250 Lijncontroleurs op het terrein en achter de schermen over de veiligheid. Om snel tussenbeide te kunnen komen, gebruiken ze hulpmiddelen als radioverbindingen, GPS en 32 interventiemoto's.

Antwerpen heeft meeste controleurs

Naast de Lijncontroleurs zet De Lijn nog 224 mensen in voor meer sociale veiligheid. Het gaat om 25 tweede personen in het voertuig, 80 lijnspotters, 32 plaatsbewijzentoezichters, 32 premetrotoezichters, 37 straathoekwerkers en 18 schoolspotters. Daarmee komt het totaal op 474.

In Antwerpen worden het meeste Lijncontroleurs ingezet (88). Limburg moet het stellen met het minst aantal Lijncontroleurs (15).

.

Nu in het nieuws