Anciaux zal moeten strijden om terug verkozen te raken

De kans is aanzienlijk dat Bert Anciaux (sp.a) na de regionale en Europese verkiezingen geen vooraanstaande rol meer zal spelen op het hoge politieke bestuursniveau. Verschillende kranten weten dat de huidige Vlaams minister van Sport en Cultuur moeilijk verkiesbare plaatsen krijgt op de Vlaamse, Brusselse en Europese lijsten.

jrosquin

De Vlaamse socialisten maakten al bekend dat Anciaux de lijstduwersplaats zal krijgen op de Europese lijst. In 2004 bekleedde hij, als lid van de toenmalige kartelpartij Spirit, eveneens de laatste plaats en raakte hij vanaf die plek niet verkozen. Bovendien gaat het tegenwoordig met sp.a in de peilingen een stuk minder goed.

Zowel De Standaard als De Morgen schrijven maandag dat Anciaux ook geen prominente plaats zal krijgen op de Vlaamse en Brusselse lijst. De Brusselse sp.a-lijst wordt sowieso getrokken door Brussels minister Pascal Smet.

Lot in handen van kiezer

Op de Brusselse lijst voor de Vlaamse verkiezingen zal Anciaux evenmin op de lijsttrekkersplaats staan. Volgens De Standaard krijgt Anciaux "een ondersteunende plaats". Bij de vorige Vlaamse verkiezingen in 2004 wist echter enkel de sp.a-lijsttrekker een parlementszetel te verwerven.

Ook op zijn eigen website schreef de minister ook al dat hij zwaar campagne zal moeten voeren om verkozen te raken. "De mensen zullen meer dan ooit mijn lot in handen hebben. Ik heb er vertrouwen in."

MEER OVER Bert Anciaux

Nu in het nieuws