"Jullie kunnen mij niets doen, want ik ben minderjarig"

Jullie kunnen mij niets doen, want ik ben minderjarig

"Jullie kunnen mij niets doen, want ik ben minderjarig"

Print
Een minderjarige die vrijdag drie politieagenten in het ziekenhuis sloeg, liep de volgende avond alweer lachend op de kermis rond. Er was geen plaats in een instelling. Frits Coenen (foto), korpschef van de Vilvoordse politie, is woedend.

Een groepje jongeren maakte vrijdagavond amok op de kermis in Vilvoorde. Een politiepatrouille wilde hun identiteit controleren, maar één van de minderjarigen weigerde elke medewerking en daagde de agenten uit. Toen ze hem wilden meenemen naar het commissariaat, verzette hij zich zo hevig dat een politieagente een duimbreuk opliep.

“Later op de avond verhoorde een politievrouw, samen met een andere collega, de opgepakte amokmaker opnieuw. En weer kwam het tot een incident”, zegt korpschef Frits Coenen.

“Zonder enige aanleiding haalde de jongen, die niet geboeid was, plots met zijn twee handen uit naar de vrouwelijke agente. De collega kreeg twee zware klappen. Een mannelijke inspecteur schoot ter hulp maar kreeg zelf een zware klap tegen het hoofd. De vrouw is met een hersenschudding en nekklachten opgenomen in het ziekenhuis, de mannelijke agent heeft een barst in het kaakbeen.” Uiteindelijk konden andere agenten de agressieveling toch overmeesteren en in de cel stoppen.

Jeugdrechter

De zestienjarige amokmaker, een kickbokser, werd overgedragen aan het Brusselse parket. Dat stelde hem ter beschikking van de jeugdrechter, maar door plaatsgebrek in de gesloten instellingen moest die de jongen onmiddellijk weer vrijlaten.

Commissaris Frits Coenen is verbolgen. “Het is uitermate frustrerend voor de politie en iedereen die begaan is met een veilige samenleving.” De jonge agressor zei de avond van zijn arrestatie tegen de agenten: “Jullie kunnen mij toch niets doen, want ik ben minderjarig”.

Thierry Goeman

.

Nu in het nieuws