Van Rompuy wil doorbraak forceren in dossier asielzoekers

Van Rompuy wil doorbraak forceren in dossier asielzoekers

Van Rompuy wil doorbraak forceren in dossier asielzoekers

Print
Premier Herman Van Rompuy wil een doorbraak forceren in het dossier van de asielzoekers. Hij reageert daarmee op de Vlaamse universiteiten die onderling afspraken maken om asielzoekers op te vangen en eisen dat de regering werk maakt van een regularisering.

Premier Van Rompuy wil een aantal "vertrouwenwekkende maatregelen" nemen. Om de impasse rond het dossier te doorbreken zal de premier met telkens twee bevoegde ministers samen zitten. "Ik begrijp de humanitaire invalshoek van de rector Vervenne (KU Leuven), maar het is een delicaat evenwicht tussen het humanitaire aspect en het vermijden van een aanzuigeffect", zei Van Rompuy voor Radio 1.

Rectoren

De Vlaamse universiteitsrectoren gaan onderlinge afspraken maken om mensen zonder papieren onderdak te geven. Ze doen dat in samenspraak met hun Franstalige collega's. De last voor de VUB, de UCL en de ULB die ze nu opvangen, werd zwaar.

De rectoren willen dat de regering haar beloften uitvoert: via een omzendbrief duidelijkheid brengen over een individuele regularisatieregeling voor asielzoekers die al lang hier én geïntegreerd zijn. Dat bevestigt de Leuvense rector Marc Vervenne (foto).

Economische migratie

Over het principe van de regularisatie ligt binnen de regering al maanden een tekst klaar. Maar Open VLD enerzijds en PS en cdH anderzijds raken het niet eens over een aantal punten daaruit.

PS en cdH willen ver gaan voor al wie hier is, maar laten weinig ruimte voor nieuwe immigratie. Open VLD daarentegen wil strikter zijn voor wie al hier is, maar is soepeler voor 'economische migratie' om het probleem van de knelpuntberoepen aan te pakken.

Minister van asiel en migratie Annemie Turtelboom (Open VLD) zei voor Radio 1 dat ze bereid is tot een beperkte regularisatie verankerde gezinnen. Maar van een collectieve regularisatie kan voor haar geen sprake zijn, omdat die een "nieuw aanzuigeffect" zou creëren.

.

Nu in het nieuws