Nationalisten winnen regionale verkiezingen in Baskenland

De nationalistische partij PNV heeft in Baskenland de regionale verkiezingen gewonnen, maar haalt geen absolute meerderheid. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag die de Baskische regering vrij gaf.

ghouben

De socialistische partij won fors terrein en kan in theorie met niet-nationalistische partijen een regering vormen. De nationalistische partij is in het naar onafhankelijkheid strevende Baskenland al 29 jaar aan de macht.

Minister-president

Patxi Lopez, de socialistische kandidaat, zegt dat hij voor het minister-presidentschap gaat, ondanks de relatieve overwinning van de gematigde nationalisten.

De PNV haalt 30 van de 75 zetels in het Baskische parlement. De huidige regeringspartners van de PNV, de partijtjes EA en EB, zijn elk goed voor één zetel. De geweldloze onafhankelijkheidspartij Aralar haalt 4 zetels. Het geheel van nationalistische formaties haalt zo een totaal van 36 zetels: twee te weinig voor een absolute meerderheid.

De progressieve socialisten komen met 24 zetels als tweede uit de stembus. Rechts is goed voor 13 zetels en de kleine anti-nationalistische partij UPD krijgt 1 zetel.

Nu in het nieuws