"Voor mij was je een held"

Voor mij was je een held

"Voor mij was je een held"

Zandhoven - Honderden agenten namen zaterdag afscheid van Frank Olyslaegers. De Antwerpse commissaris verongelukte op 17 februari.

De Sint-Amelbergakerk was net te klein voor de begrafenis van Olyslaegers (45). Op twee televisieschermen kon de dienst ook buiten worden gevolgd.

Ironie

De commissaris, getrouwd met Mady en vader van Gianni, verongelukte op de E313 in Deurne, toen hij met de motor op weg was naar het werk.

De ironie wil dat Olyslaegers in september 2008 op dezelfde snelweg, slechts enkele kilometers verderop, het leven van een chauffeur redde door hem uit een brandende auto te slepen.

Ereteken

Marc De Weggheleire, de geredde van toen, nam het woord op de begrafenis. “Die tiende september was je er voor mij. Je redde mijn leven en zei dat het gewoon je werk was. Je vond het zelf niet, maar voor mij ben je een held.”

Voor zijn heldendaad kreeg Frank Olyslaegers, die in 1982 bij de Rijkswacht begon, postuum een ereteken voor moed en zelfopoffering. Die procedure was al opgestart vóór zijn plotse dood. Guido De Padt (Open Vld), minister van Binnenlandse Zaken, kwam zaterdag het ereteken uitreiken.

Ultiem eerbetoon

Namens de Antwerpse lokale politie vertelde hoofdcommissaris Serge Muyters over de leegte die Pullenaar Olyslaegers achterlaat. “Niemand in het hele korps bleef onbewogen toen we het dramatische nieuws vernamen. Je was een voorbeeld voor ons allemaal. Eigenlijk bestaan er gewoon te weinig superlatieven om jou te beschrijven.”

Frank Olyslaegers werkte in de radiokamer van de politie, en stapte tijdens acties ook geregeld aan boord van de politiehelikopter. De dienst luchtsteun bracht na de plechtigheid een ultiem eerbetoon aan de verongelukte collega door laag over het centrum van Zandhoven te vliegen. “De lucht zal er nooit meer hetzelfde uitzien”, verwoordde een collega zijn gevoelens.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio