Ouwe knakkers van AC/DC spelen stomend Sportpaleis plat

Ouwe knakkers van AC/DC spelen stomend Sportpaleis plat

Ouwe knakkers van AC/DC spelen stomend Sportpaleis plat

Print
Er zijn nog zekerheden in het leven. Fortis mag dan geen cent meer waard zijn, niemand weet hoelang er nog Opels van de band zullen rollen in Antwerpen, maar AC/DC klinkt vandaag net zoals een paar decennia terug. Een stomend Sportpaleis genoot zondagavond met volle teugen.

Het spektakel begint met een clip van een reusachtige trein die over de sporen dendert. De intro voor ‘Rock and Roll Train’ uit hun jongste album ‘Black Ice’. Dan gaat het net zoals de trein in sneltreinvaart naar ‘Hell Ain’t a Bad Place To Be’ en ‘Back in Black’.

In een set van anderhalf uur krijgt het Sportpaleis een overzicht van het beste wat AC/DC in al die jaren heeft gemaakt van het bluesy ‘The Jack’ over de klassiekers ‘Whole Lotta Rosie’ en ‘TNT’.

Bekijk hier de foto's van Jan Van der Perre:

Kostschool

Het succes zit in het concept: simpele, harde rock, rechttoe, rechtaan. Geen danseressen of een batterij muzikanten, gewoon vijf man die zich amuseren op het podium. Angus Young samen met zijn broer Malcolm, bassist Cliff Williams, drummer Phil Rudd en zanger Brian Johnson.

Angus Young heeft er nog het meest plezier in. Zoals het in een echte rockgroep hoort, is de leadgitarist de baas van de bende. Angus Young speelt die rol ook in Antwerpen met verve. Hij perst er nog steeds indrukwekkende gitaarsolo’s uit en host het hele podium rond als een knaap van vijftien met uiteraard zijn uniform van de kostschool.

Die gimmick werd één van de handelsmerken van AC/DC en maakte de groep wereldberoemd. Hoewel Angus ondertussen de kaap van de vijftig heeft overschreden past het uniform nog steeds. Ook zijn stripact blijft een vast gegeven in de show. Het gaat allemaal wat trager, maar als zijn onderbroek het logo van de groep onthult, gaat het Sportpaleis collectief uit de bol.

AC/DC dateert van een tijd dat rock gewoon fun was. En dat was er zondagavond met hopen. Van bij de start tot de onvermijdelijke kanonschoten van de finale is het spektakel gegarandeerd.

Hoorntjes

AC/DC is begonnen in 1973, dat is het seizoen waarin Antwerp op een haar na landskampioen werd en België nog een socialistische premier had. Zo lang geleden dus. Door de jaren heen is de groep er wonderwel in geslaagd om meerdere generaties tegelijk aan te spreken. Vaders en zonen die, zij aan zij, allebei in een AC/DCshirt en met het duivelsgebaar, alle hits luidkeels mee scanderen.

Vaak hebben ze dan nog een paar lichtgevende duivelshoorntjes op hun hoofd, net als Angus destijds op het album ‘Highway to Hell’. Nog een paar jaar en dan kunnen ook de kleinkinderen mee bij de volgende tournee.

Hans CARDYN

.

Nu in het nieuws