Artsen vragen beveiliging

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) trekt aan de alarmbel en vraagt beveiliging voor haar leden. De hulpcentrale waar een paar honderd Vlaamse huisartsen bij aangesloten waren, is immers failliet.

kscherpenberg

De beveiligingsfirma kon hen bij problemen via een noodknop op hun gsm lokaliseren. “Agressie tegen dokters in hun praktijk of op ronde is al jaren een stijgend probleem. En maatregelen vanuit de overheid blijven uit”, zegt SVH-voorzitter Herman Moermans.

Helpi

De geregistreerde cijfers liegen er niet om. In 2007 werden in ons land 1.322 incidenten bij huisdokters, tandartsen en apothekers genoteerd, gaande van diefstal tot afpersing en slagen en verwondingen. In 2006 waren dat er 1.301.

Maar nu bestaat de firma die begin vorig jaar de hulp-gsm voor dokters lanceerde dus niet langer. Het Oostkampse bedrijf Helpi legde een paar dagen geleden de boeken neer. Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen was een grote voorstander van het Helpi-systeem dat ook gebruikt werd door onder meer winkeliersverenigingen. Met één druk op de knop van hun eigen gsm konden huisdokters via een alarmcentrale de hulpdiensten verwittigen.

Via het gsm-signaal werden de dokters gelokaliseerd. Het SVH raadde het systeem aan bij zijn leden door de almaar driestere overvallen en gevallen van agressie op huisdokters. Het kwam voor 18 euro tussen in de abonnementskosten van 98 euro. “We zijn een beetje terug naar af”, zegt SVH-voorzitter Herman Moermans. “Een paar honderd huisartsen waren sinds vorig jaar aangesloten.”

Overheid

De firma had een vergunning van Binnenlandse Zaken. Maar blijkbaar waren er toch niet genoeg geïnteresseerden. “Eind 2008 is alles al stopgezet”, weet curator Ronny Vanhecke. “De kosten bleven oplopen en de aansluitingen bleven uit.”

Door het snel vergane succes van Helpi vraagt het SVH nieuwe veiligheidsmaatregelen voor huisdokters. “Er zijn vergelijkbare beveiligingssystemen en we zullen eens bekijken wat de mogelijkheden zijn. Maar onze middelen zijn beperkt. Daarom ook dat we betreuren dat de overheid nog steeds geen initiatieven heeft genomen wat betreft veiligheid voor dokters. Er werd ons al veel beloofd, maar de officiële steun blijft uit. We kunnen alleen fiscale voordelen krijgen als het om de installatie van beveiliging gaat.”

Minder cash

Het SVH blijft pleiten voor een derdebetalingsregeling waardoor artsen minder cash in huis of op zak zouden hebben tijdens hun rondes. Alle rekeningen zouden dan vereffend moeten worden via de mutualiteiten. De dokter ontvangt alleen het remgeld. In de provincie Limburg zijn het de laatste weken vooral de inbraken in apotheken die erg opvallen.

Saskia CASTELYNS