Olmert overweegt nieuwe sancties tegen Gaza

Isräel dreigt ermee om nieuwe sancties te ondernemen tegen de raketbeschietingen vanuit Gaza. Dat heeft premier Ehud Olmert zondag duidelijk gemaakt.

Sinds 18 januari is er tussen het Isräelische leger en de Palestijnen een bestand van kracht. Dat kwam er na het erg bloederige conflict dat aan meer dan 1300 Palestijnen het leven kostte.

kscherpenberg

Vanuit Gaza werd er echter nooit gestopt met het afschieten van raketten. In de periode tot en met vandaag werd Isräel al bestookt met 110 projectielen. Zaterdag werd er nog een school getroffen in Ashkelon. Er vielen wel geen gewonden.

Clinton

Olmert heeft intussen met zijn kabinet samengezeten om te overleggen hoe er een einde moet gemaakt worden aan de beschietingen. Die zullen op een "pijnlijke, harde, stevige en onverzoenlijke manier beantwoord worden door de veiligheidstroepen", klonk het achteraf.

Mocht Olmert weer ten strijde trekken, zal dat niet zonder de steun zijn van vele Israëliërs. Zij zijn van mening dat het conflict niet op 18 januari had moeten worden beëindigd. Ook de toekomstige premier van het land, Benjamin Netanyahu, en het leger horen bij die groep.

Volgende week reist de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton voor het eerst af naar de probleemregio om te bemiddelen.