Marino Keulen en Chiro willen samen taalachterstand jongeren wegwerken

Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (Open VLD) wil een nieuw proefproject opstarten met de Chiro. De politicus wil kinderen en jongeren met een taalachterstand bereiken en een plaats bezorgen binnen de jeugdbeweging.

kscherpenberg

Ongeveer 83.333 euro heeft Keulen over voor het project. Tot de doelgroep behoren (allochtone) kinderen en jongeren uit het beroeps- en buitengewoon onderwijs. Deze zijn meestal moeilijk te bereiken.

Inburgeringsbeleid

Chiro-voorzitter Dimitri Vandenbroucke is alvast enthousiast. "We willen een brug slaan van het gespecialiseerde en professionele jeugdwerk naar onze gewone Chirogroepen en het vooral hebben over taal. We bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat kinderen en jongeren die verbaal niet zo sterk zijn een goede plaats kunnen vinden in onze groepen."

Voor het project zullen vrijwilligers en professionals uit het jeugdwelzijnswerk samenwerken om kinderen en jongeren te leiden naar de jeugdbewegingen zonder dat taal voor een probleem zorgt. Volgens Keulen past dit volledig binnen zijn inburgeringsbeleid.

Warme samenleving

Limburgs gouverneur Steve Stevaert ziet het project ook zitten. Voor hem is het een manier om een "warme samenleving" uit te bouwen. De medewerkers zullen vanuit de provincie Limburg beloond worden met een muziekoptreden, een topkok die het eten op een kamp verzorgt of een uitstapje naar een festival.

Voorlopig loopt het project bij zes Limburgse Chirogroepen uit Genk, Beringen, Maasmechelen, Overpelt, Borgloon en Sint-Truiden.

De jeugdbeweging telt 95.000 leden in Vlaanderen en is met 970 groepen de grootste jeugdbeweging in Vlaanderen.