"Algemene Europese aanpak nodig voor crisis"

Estland en Tsjechië zijn niet gewonnen voor een aparte bestrijding van de crisis van de Oost-Europese landen. Dat hebben hun staatshoofden gezegd op de EU-top in Brussel. De Tsjechische premier pleit voor een algemene crisisaanpak voor alle lidstaten.

kscherpenberg

Op de EU-top komen 27 Europese staatshoofden en regeringsleiders samen om op zoek te gaan naar een oplossing voor de aanslepende crisis. Negen Oost-Europese lidstaten vergaderden al apart om zo hun eisen op één lijn te krijgen.

IJzeren gordijn

Omdat de Oost-Europese landen armer zijn, worden ze harder getroffen door de economische crisis. Ze vrezen dat de rijkere Europese landen enkel hun eigen jobs en bedrijven willen redden. "Dan laten we een nieuw IJzeren Gordijn in Europa neer", dreigde de Hongaarse premier.

Het is ook Hongarije dat pleit voor een apart hulppakket voor Oost-Europa. Het wil een nieuw initiatief oprichten om de banken in Oost-Europa te ondersteunen. Daarvoor is zo'n 190 miljard euro nodig.

Letland

Hongarije en Polen pleiten ook voor soepelere voorwaarden om toe te treden tot de eurozone. Dit pleidooi zal waarschijnlijk weinig kans maken, want de meeste lidstaten van Oost-Europa gebruiken de euro nog niet. Dat maakt hen extra kwetsbaar voor de crisis.

De recessie zorgt voor heel wat spanningen in de voormalige Oostbloklanden. In Letland waren vorige maand nog rellen. Toen moest de regering zelfs opstappen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al laten weten elk voorstel voor een omvangrijk steunplan ten behoeve van de Oost-Europese lidstaten af te wijzen. De Europese staats- en regeringsleiders steunen haar daar in. Ze zijn wel bereid om landen die financiële problemen hebben te helpen.