Pieter Aspe kiest ruime sop

Bij de voorstelling van de thriller Bankroet in Zeebrugge had Pieter Aspe nog een primeurtje. Voortaan zal de Brugs/Blankenbergse auteur ook geregeld op het water te zien zijn. Hij is sinds kort immers de trotse eigenaar van het revolutionaire houten motorjacht Op drift.

wverhaert

De kersverse zeebonk heeft, weliswaar onder begeleiding, intussen al een eerste voorzichtige trip van Blankenberge naar Oostende achter de rug en hoopt eerlang met de, door scheepsbouwer Jan Vandamme ontworpen, Op Drift zelfs eens naar het Antwerpse Eilandje af te zakken.

Pieter Aspe boert overigens goed. In november is het anderhalf miljoenste exemplaar van een van Aspes thrillers over de toonbank gegaan.

En er is nog meer goed nieuws. Van de Franstalige versie van Het vierkant van de wraak, uitgegeven bij Albin Michel, zijn er al 30.000 exemplaren verkocht. Niet alleen in Brussel en Wallonië, maar ook in Frankrijk en Franstalig Canada. Verheije noemt dat werkelijk opmerkelijke cijfers voor een vertaald debuut.

Aspe zelf laat het allemaal niet aan zijn hart komen, hij heeft vooral oog voor zijn boot. Hij vindt het wel gek dat Franstaligen hem met zijn schrijversnaam aanspreken, daar waar hij in werkelijkheid Pierre heet.

”Maar het heeft wel iets: Pietèèèr Asp.” Aspes talrijke fans kunnen overigens op de beide oren slapen: zijn 24ste thriller zit alweer prima op schema.

Bankroet

Pieter Aspes 23ste thriller start in Venetië waar Pieter Van In en Hannelore Martens van een romantisch weekend genieten. De idylle wordt evenwel verstoord, wanneer de plaatselijke politiecommissaris Tozzi hun hulp inroept, nadat op een boot het lijk van een West-Vlaamse reder is gevonden.

De zaak vertakt zich al snel naar Oostende, waar Van In zich samen met Guido Versavel in het woelige vissersmilieu begeeft. De Brugse speurders worden door deze gesloten kaste niet echt warm ontvangen en moeten meer dan ooit een beroep doen op hun intuïtie en speurzin.

Aspe heeft al veel betere plots geschreven - de trukendoos wordt net iets te dikwijls bovengehaald - en moet het in Bankroet vooral hebben van de havenkroegen, de kleurrijke personages die er vertoeven en de poesters (bekers koffie met een onbestemd hartversterkertje, red.) die ze je er op je nuchtere maag serveren. Leuk tussendoortje, maar aan nummer 24 mag toch weer wat meer vlees zitten.

Geert D'Hulster