Rupert Thompson, Dood van een moordenares

Wanneer Myra Hindley, die samen met de moordlustige Ian Brady zich in de jaren zestig in Noord-Engeland vijf kinderen martelde en vermoordde, zo’n veertig jaar na de feiten overlijdt, brengt dat heel Groot-Brittannië opnieuw in beroering.

wverhaert

Het collectieve trauma lijkt nog steeds niet verwerkt. Politieagent Billy Tyler krijgt de opdracht haar stoffelijke overschot te bewaken. Twaalf uur lang moet hij ervoor zorgen dat er niets ‘gebeurt’ met de stoffelijke resten van een der beruchtste vrouwen uit de twintigste eeuw.

In de sinistere stilte van het mortuarium heeft Tyler alle tijd om zijn eigen problemen en angsten te overdenken. De aanwezigheid van het lijk op de kille tafel draagt alleen maar bij aan de morbiditeit van de situatie.

Zonder ook maar een keer Hindleys naam te noemen slaagt auteur Rupert Thomson er op briljante wijze in de psyche van deze doorsnee Brit genadeloos bloot te leggen. Zijn reflecties bij de onnoemlijke wreedheden die het monster in die provisoire kist heeft begaan, doen hem nadenken over waartoe mensen in staat zijn en over hoe liefde, lust, haat en schuldgevoelens een mensenleven tekenen.

Langzaam valt alles op zijn plaats, en dan is het tijd om weer naar huis te gaan. ‘Dood van een moordenares’ is een aangrijpende, rijke, tot contemplatie aanzettende roman.