Jongeman die agenten aanviel dag later op vrije voeten

Een zestienjarige jongeman die vrijdagavond drie agenten van de politiezone Vilvoorde-Machelen aanviel en verwondde, loopt ondertussen terug vrij rond. De amokmaker werd overgedragen naar de jeugdrechter, maar die zag zich genoodzaakt de jongen vrij te laten vanwege plaatsgebrek in de gesloten instellingen.

mgeysmans

De jongeman viel vrijdagavond een politiepatrouille aan, die op controle kwam na klachten over overlast rond de plaatselijke kermis. De drie politiemensen konden de zestienjarige overmeesteren, maar liepen daarbij kneuzingen op aan de handen.

Plaatsgebrek

Toen ze de amokmaker later die avond wilden ondervragen op het bureau viel hij zonder enige reden een van de drie politieagenten terug aan. De vrouw in kwestie kreeg twee rake klappen op het gezicht, en haar collega die ter hulp schoot kreeg daarop ook een zware klap tegen het hoofd. De vrouw moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd met een hersenschudding en nekklachten, de mannelijke collega heeft een barst in zijn kaakbeen opgelopen.

De agressieveling werd een nacht opgesloten in de cel, om de volgende dag te worden overgedragen aan het Brusselse parket. Daar stelden ze de jongen ter beschikking van de jeugdrechter, die al snel oordeelde de amokmaker vrij te laten, wegens plaatsgebrek.

Normvervaging

"Het is uitermate frustrerend voor de politie en iedereen die begaan is met een veilige samenleving dat die jongeman zegevierend door Vilvoorde kan lopen. Vrijdagavond had hij de politieagenten al duidelijk gemaakt dat ze hem toch niets konden doen omdat hij minderjarig was", reageert een verbolgen hoofdcommissaris Frits Coenen.

Volgens Coenen is er een duidelijke normvervaging aan de gang bij een kleine groep jongeren. "Het geweld tegen overheidsdiensten is daar een uiting van", besluit Coenen.