Onderhandelaars Fortis krijgen een week uitstel

Onderhandelaars Fortis krijgen een week uitstel

Onderhandelaars Fortis krijgen een week uitstel

Print
Onderhandelaars van de federale overheid, Fortis holding en het Franse BNP Paribas krijgen tot 6 maart de tijd om een nieuw akkoord uit de brand te slepen. Er moeten enkel nog "technische details" ingevuld worden.

Omdat de aandeelhouders van Fortis tegen een verkoop aan BNP Paribas stemden, moet er opnieuw over een akkoord onderhandeld worden. Sinds vorig weekend zitten alle partijen weer rond de tafel.

Deadline

Morgen is eigenlijk het uiterste tijdstip waarop de drie partijen een akkoord kunnen sluiten, omdat BNP zich vanaf dan kan terugtrekken. De onderhandelaars gaan nu akkoord om de deadline te verschuiven naar 6 maart.

Nog geen week geleden ontkende een woordvoerster van BNP Paribas dat de bank ook na 28 februari wil onderhandelen. "Waar dat gerucht vandaan komt, weet ik niet. Maar dat is onzin", luidde het toen.

Op tafel ligt nu een voorstel waarbij Fortis Bank voor 75% wordt verkocht aan BNP Paribas, 25% zou in handen van de Belgische Staat blijven. De tweede krachtlijn is de overdracht van 25% van Fortis Insurance Belgium aan de Fransen en het behoud van 75% bij Fortis-holding. Aanvankelijk lag deze laatste verhouding op 10%/90%, maar het verkoop van een groter deel brengt meer geld in het laatje. Dat zou Fortis-holding dan kunnen gebruiken om een deel van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Fortis die aan de Nederlandse overheid werden verkocht terug te halen. Ten slotte wordt nog gepraat over wie moet opdraaien voor een pot met investeringen in bedrijfsobligaties waarvan de terugbetaling wankel is geworden.