Geert Noels verlaat Petercam

Geert Noels verlaat Petercam

Geert Noels verlaat Petercam

Print
Geert Noels stopt als partner en gedelegeerd bestuurder bij de zakenbank Petercam. Hij wil immers starten met een eigen project rond financieel-economische adviezen. Daarin zal hij wel macro-economisch advies blijven leveren aan de bank.

Noels is al vijftien jaar de hoofdeconomist van Petercam. Sinds 2003 is hij er ook partner en gedelegeerd bestuurder. Maar daaraan komt binnenkort een eind. Eind mee treedt hij terug. De stap gebeurt in overleg.

Winst

Petercam maakte vrijdag ook bekend vorig jaar een winst te hebben geboekt van 32 miljoen euro. Dat is weliswaar 65% minder dan in het recordjaar 2007, toch geeft het voor de aandeelhouders een rendement op het eigen vermogen van 20%.

De belangrijkste activiteit van Petercam is het beheer van vermogens. Door de malaise op de financiële markten leden die echter vaak verlies. En gezien de vergoeding voor de beheerder worden berekend op de waarde van die portefeuilles haalde Petercam minder inkomsten.

Eind 2008 beheerde Petercam voor ongeveer 14 miljard euro activa voor rekening van zowel privé- als institutionele beleggers.

Daarnaast verdient Petercam op het kopen en verkopen van effecten. Maar ook deze activiteit zat in het slop. De commissies van de bank daalden hierdoor 35%.

Ten slotte treedt Petercam op als adviseur voor overnames en fusies. De zakenbank begeleidde onder meer het Vlaamse gewest bij de instap in het kapitaal van financiële instellingen.

Crisis

Petercam zegt zelf niet getroffen te zijn door de financiële crisis. Dat komt omdat de bank geen kredieten geeft aan zijn klanten. En overschotten aan werkingsmiddelen worden belegd op termijnrekeningen bij banken en in schatkistcertificaten.

JVG