België financieel paradijs voor asielzoekers

België financieel paradijs voor asielzoekers

België financieel paradijs voor asielzoekers

Print
Asielzoekers die op hun belastingbrief beweren dat ze een inkomen hebben van nul euro, kunnen rekenen op een mooie bonus van de fiscus. Dankzij het recht van het belastingkrediet voor kinderen krijgen ze 370 euro per nazaat die nog ten laste is. Vermits de mensen zonder inkomens geen belastingen moeten betalen, trekken ze het bedrag dus gewoon.

Kamerlid Rob Vandevelde (Lijst Dedecker) kreeg van een boze OCMW-voorzitter het aanslagbiljet van een asielzoeker onder ogen die twee kinderen heeft en 740 euro zou terugtrekken. De politicus vindt het te gek voor woorden.

Bemiddelingsdienst

"Wie geen belastingen betaalt, moet ook niets terug trekken van de fiscus", aldus Vandevelde. "Leg dat terug trekken maar eens uit aan mensen die vandaag aan de fiscus moeten bijbetalen omdat minister van Financiën Didier Reynders (MR) er niet in slaagt de bemiddelingsdienst te doen functioneren!"

Groen!-kamerlid Meryem Almaci treedt haar collega bij. "Sinds enkele jaren wordt aan asielzoekers geen financiële steun meer toegekend, maar alleen materiële. Deze fiscale regeling gaat in tegen die filosofie. Wellicht gaan alle asielzoekers voortaan hun belastingbrief op die manier indienen. Het is de vraag of dit wenselijk is."

Wetswijziging

Lijst Dedecker dringt bij Financiën dan ook aan op een snelle wetswijziging. "Het belastingkrediet op zich is een valabele maatregel", aldus Vandevelde. "Maar we willen wel dat alleen wie al heeft bijgedragen, er ook van kan genieten. Wie geen belastingen moet betalen, kan er ook nooit terugkrijgen."

In 2008 moesten de mensen die een officiële asielaanvraag indienden, voor het eerst aangifte doen voor de belastingen. België telt momenteel 65.000, inclusief kinderen, in een gelijkaardige positie. Financiën wil voorlopig niet reageren en wil niet ook kwijt om hoeveel gevallen het gaat.

MEEST RECENT