Karel De Gucht: "Welk nut heeft Vlaams Huis in New York?"

Woensdagavond werd met veel vertoon het Vlaams Huis geopend in het hart van New York. Het heeft als opdracht het imago van Vlaanderen in de Verenigde Staten te versterken. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) is allesbehalve onder de indruk van het initiatief.

kscherpenberg

Hij vindt dat het Vlaams Huis in New York een zeer beperkt nut heeft. "Vlaanderen heeft de autonomie om zoiets te doen. Maar het hele initiatief, dat een pak geld kost, zal weinig of niets veranderen aan het imago van Vlamingen of Vlaanderen in de VS. Mocht de Vlaamse overheid zo krap zitten als de federale, dan zou ze er niet eens aan moeten denken om zoiets op te richten. Weet u hoe groot New York is? Je verzwelgt daar in de massa."

Prestigeproject

"De Vlaamse vertegenwoordigers zaten perfect in de kanselarij. Daar konden ze goed samenwerken met de federale diplomatie en andere kanalen. Maar neen, Vlaanderen moest in New York zo nodig een eigen huis oprichten. Het is gewoon een prestigeproject van Geert Bourgeois", de voormalige Vlaamse minister voor Buitenlands Beleid.

"Als je in New York Vlaanderen op de kaart wil zetten, doe dat dan met een groot evenement, een mooie tentoonstelling van Ensor, Magritte of Rubens. Maar nu op de 44ste verdieping van de New York Times Building aparte kantoren gaan huren, daar geloof ik niet in" aldus De Gucht.

"Wat wél zin heeft, is dat Vlaanderen binnen de Belgische diplomatie een belangrijke rol speelt. Kan een land als België het zich veroorloven om vier diplomatieën naast elkaar te hebben? De vraag stellen is ze beantwoorden. Daarmee leid je alleen maar de aandacht af. Langs vier verschillende kanalen naar investeerders trekken, is zelfs contraproductief."

Bourgeois

Geert Bourgeois (N-VA) is niet opgetogen met de uitlatingen van De Gucht. Hij noemt het Vlaamse Huis een schitterende zaak. "Het huis is een basis van waaruit onze bedrijven contacten kunnen leggen, een pied à terre voor onze artiesten en een plaats van waaruit we onze toeristische troeven, zoals de kunststeden, kunnen promoten."

De voormalige Vlaamse minister laat het ook niet na om even na te schoppen. Hij geeft toe dat er op de meeste Belgische ambassades goed werk wordt geleverd, maar er zouden voorbeelden van het tegendeel zijn. Bourgeois vindt dat de Open VLD precies wil terugkeren naar het oude federale België.

Volgende week zal er in de Spaanse hoofdstad Madrid opnieuw een Vlaams Huis geopend worden. Het zal al de tiende Vlaamse stek in de wereld zijn.

Lees ook: "Flanders is niet alleen de buurman van The Simpsons"

Lees ook: "De Gucht zou best zijn eigen diensten eens controleren"

MEER OVER Karel De Gucht