Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voetbalbond gaat optreden tegen anti-Waalse gezangen

De anti-Waalse spreekkoren tijdens de wedstrijd in de Exqi-League Antwerp-Virton (2-1) van afgelopen weekend krijgen mogelijk een staartje. De supporters van Antwerp zongen onder meer "Et les Wallons sont pédophiles" en "Walen buiten!". Het bondsparket gaat de beelden waarop de gezangen te horen zijn nader bestuderen.

jrosquin

Afgelopen week werd de strofe "Et les Wallons, c'est du caca" door de bond nog als ludiek omschreven. Mogelijk wordt geoordeeld dat de liederen van de Antwerp-aanhang niet door de beugel kunnen.

Striktere sancties

Virton-coach Grandjean reageerde na de wedstrijd verbolgen. Hij aanvaardt het niet dat de scheidsrechter en zijn assistenten niets ondernamen om de fans het zwijgen op te leggen.

Directeur van de voetbalbond Jean-Marie Philips heeft aangekondigd dat hij vrijdag een speciale vergadering van het Uitvoerend Comité zal samenroepen. Er zal bekeken worden of het bondsreglement moet gewijzigd worden en clubs verantwoordelijk moeten worden gemaakt voor kwetsende gezangen van hun supporters. Ook Groen!, Ecolo en PS willen dat er wordt opgetreden.

Philips wil stewards en in ernstige gevallen de politie inschakelen om de daders van de spreekkoren te identificeren om zo het fenomeen uit de wereld te hebben. Indien het de spuigaten uitloopt wil Philips de clubs bestraffen met sancties en boetes. De beelden van Antwerp-Virton worden alvast onder de loep genomen door bondsprocureur René Verstringhe.

RTBF-reportage

De bal ging aan het rollen nadat RTBF een reportage weidde aan de incidenten. Daarin getuigt Virton-coach Grandjean onder meer dat de scheidsrechter fysiek werd aangevallen door Antwerp-spits Pivaljevic. Het Antwerpse bestuur is niet te spreken over de "éénzijdige berichtgeving" en bereidt een antwoord voor op haar website.

Lees ook: Boze Antwerp-manager noemt Virton--coach provocateur

Beluister de gezangen via een amateurfilmpje en een RTBF-reportage op YouTube:

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL