Hopeloze Battelaars voeren strijd voor geluidsmuren

Nancy Doncos uit Battel (Mechelen) is stilaan ten einde raad. De geluidsoverlast van de E19 wordt haar te veel. Ze heeft een brief klaar voor koning Albert om de situatie aan te klagen. “Niemand doet er iets aan”, zucht ze. De Mechelse wil desnoods met een petitie starten.

jvandermosten

Het is niet de eerste keer dat Battel steen en been klaagt over de geluidsoverlast van de E19. Vooral in de omgeving tussen de Battelsesteenweg en de Neerweg ervaren bewoners de gevolgen van het drukke verkeer als een groot probleem.

Metingen

“Bij elke bewonersvergadering keert de vraag naar geluidsmuren terug. Maar drie jaar geleden is na metingen blijkbaar vastgesteld dat Battel onder de toelaatbare norm scoort”, zegt gespreksleider Oswald Beterams.

Nancy Doncos en haar buurvrouw Simonne Van Offel (56) snappen daar niets van. Tot ze horen dat de metingen in 2006 hebben plaatsgevonden tussen 10 en 14u. “Dat is het meest rustige moment van de dag. Waarom doen ze dat onderzoek bijvoorbeeld niet tussen 18u en 3u ’s nachts? Je zou heel andere resultaten krijgen. In Zemst en Vilvoorde staan toch ook geluidsschermen.”

Verhuizen

De twee vrouwen zijn het aanhouende gezoem van de auto’s zo beu dat ze al gedacht hebben aan verhuizen. “Ondanks de emotionele waarde die ons huis heeft, hebben wij het eens te koop gezet. Wij hebben het niet verkocht gekregen”, zegt Nancy. Simonne liet haar woonst schatten. “Maar het geluid van de autosnelweg was een minpunt”, weet ze.

Tijdens de zomermaanden zit slapen met open ramen er niet in. “Het is alsof mijn bed op de E19 staat”, geeft Nancy aan. Overbuur Simonne heeft haar slaapkamer zelfs meer naar de voorkant van haar woning verhuisd. “Weg van de autosnelweg. Als wij in onze tuin zitten, moeten we luider spreken om elkaar te verstaan. Wij gaan dan vaak opnieuw binnen. Dat is niet leuk meer. Het lawaai van de E19 is irritant gewoon. Je kan je dat niet voorstellen.”

Schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld) erkent het probleem. “Wij steunen de Battelaars in hun eis om geluidsmuren, maar we zijn afhankelijk van de Vlaamse overheid”, zegt ze. Nancy Doncos zet haar strijd voor. Wie haar wil steunen, kan een e-mail sturen naar geluidsoverlast@hotmail.com.

Sven VAN HAEZENDONCK

MEER OVER Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio