Janssens laat initiatief aan Ademloos

Janssens laat initiatief aan Ademloos

Janssens laat initiatief aan Ademloos

Print
Het stadsbestuur trekt zich terug uit de organisatie van het referendum over de Oosterweelverbinding. Burgemeester Patrick Janssens heeft laten verstaan dat hij het initiatief volledig zal overladen aan actiegroep vzw Ademloos en niet langer zal aandringen op een datum vóór de Vlaamse en Europese verkiezingen van 7 juni.

"De jongste weken hebben we het verwijt gekregen dat wij als stad de vlucht vooruit namen en het initiatief voor een referendum probeerden te kapen", zegt burgemeester Janssens in een reactie aan De Standaard. 'Dat willen we absoluut vermijden. Wij hebben veel respect voor de inspanningen die Ademloos geleverd heeft.'

Er zijn ook praktische bezwaren. Een referendum mag alleen op een zondag worden gehouden, en de laatste zondag dat dit wettelijk mag vóór de Vlaamse verkiezingen is 26 april. Op die zondag wordt in Antwerpen echter al Erfgoeddag en Ten Miles georganiseerd. Zondag 19 april komt dan weer veel te vroeg. vzw Ademloos heeft laten weten dat het tegen dan nog niet de nodige 60.000 handtekeningen zal verzameld hebben.

Normaal gezien zijn 48.000 handtekeningen voldoende om een referendum af te dwingen, maar daar zitten nu nog heel wat ongeldige exemplaren tussen. Daarom wil initiatiefnemer Wim Van Hees een veiligheidsmarge inbouwen en nog even doorgaan tot 60.000. Dit lukt volgens hem ten vroegste tegen 10 maart, en dat is te laat om de hele referendumprocedure in gang te zetten. Wettelijk gezien moet de bevolking minstens één maand voor het referendum door de plaatselijke overheid worden geïnformeerd.

Anders had de stad Ademloos ter hulp moeten schieten, aldus Van Hees. "Als het college een referendum voor de verkiezingen wou, dan hadden ze ons al lang een handje moeten toesteken. Bijvoorbeeld door een steekproef te houden onder de handtekeningen die we al bij elkaar hebben. Of door ons te helpen met verzamelen. Ons kan men niets verwijten."

Een bijkomende reden voor het uitstel van het referendum, is het uitstel van de Vlaamse regering. De definitieve uitkomst van de alternatievenstudie besteld door Vlaams minister-president Kris Peeters wordt pas begin maart verwacht. Zowel Janssens als Van Hees wachten deze uitkomt liever af, want ze kan bepalend zijn voor de vraagstelling.

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring