Gilde wil uitgeweken Pallieters in 2012 in Lier uitnodigen

De gilde Heren van Lier start een wereldwijde zoektocht naar uitgeweken Lierenaars en hun afstammelingen. De gilde wil hen in 2012 naar Lier uitnodigen.

cvanrompaey_fr

Lier kreeg in 1212 de titel van stad. De achthonderdste verjaardag daarvan wordt in 2012 uitbundig gevierd. De gilde Heren van Lier stelt een eerste initiatief voor. "Vele Lierenaars herinneren zich nog de grandioze feesten van 1962 naar aanleiding van 750 jaar stad. We zijn ervan overtuigd dat in 2012 ook de achthonderdste verjaardag niet ongemerkt zal voorbijgaan, in tegenstelling tot de 750ste verjaardag van het begijnhof die in mineur passeerde. Aangezien de voorbereidingen stilaan zouden moeten opstarten, wil de gilde bij de eerste zijn om hier haar bescheiden steentje bij te dragen", zegt onderman Jim Goetze.

Gepaste ontvangst

"Ons plan is om tegen 2010-2011 zo veel mogelijk uitgeweken Lierenaars of kinderen van uitgeweken Lierenaars op te sporen en hen uit te nodigen voor de festiviteiten in 2012. Ze krijgen in onze stad dan een gepaste ontvangst. De stadsdiensten zullen in de opzoeking naar onze stadsgenoten en hun kinderen ongetwijfeld grote diensten kunnen bewijzen. Maar we rekenen ook op de medewerking van de scholen, bedrijven, banken, de ziekenfondsen en natuurlijk ook de individuele burgers die ons met uitgeweken Lierenaars in contact zouden kunnen brengen", licht Goetze het initiatief verder toe. Wie de gilde hierbij kan helpen, mailt naar: lier800jaar@live.be.

Schepen Els Van Weert:

"De viering van 800 jaar stadsrechten zal groots gebeuren", garandeert schepen van Evenementen Els Van Weert (Lier Leeft). "We hebben hiervoor minstens 250.000 euro beschikbaar. "De cultuurdienst van de stad verzamelt volop ideeën en een hele waaier van mensen wil aan de feestelijkheden meewerken. De komende weken moet het schepencollege enkele knopen doorhakken en de grote lijnen vastleggen. Zo komt er ongetwijfeld een historisch-academisch luik met bijvoorbeeld een boek en een tentoonstelling voor de meerwaardezoekers. Het grote publiek betrekken we bij de viering met een volksfeest en evocatie. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat we tijdens deze viering ook de jongere generaties Lierenaars niet vergeten", zegt Els Van Weert.

CHRIS VAN ROMPAEY

.

MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio