Israël zet zich schrap voor golf van rechtszaken

Israël zet zich schrap voor golf van rechtszaken

Israël zet zich schrap voor golf van rechtszaken

Print
Israël zet zich schrap voor een golf van rechtszaken na talrijke beschuldigingen van mensenrechtenschendingen tijdens het 22 dagen durende offensief in de Gazastrook, waarbij meer dan 1.300 Palestijnse doden en bijna vijfduizend gewonden vielen.

Het Israëlische leger gebruikte fosforbommen tijdens het voorbije offensief in de Gazastrook. Daarmee schond Israël het internationaal recht. Dat verbiedt het gebruik van dergelijke wapens in een dichtbevolkte regio.

Meer rechtszaken

Israël moet zich al verdedigen in meerdere internationale rechtszaken voor eerdere vermeende mensenrechtenschendingen. Maar Israël kijkt niet alleen in het buitenland aan tegen rechtszaken. Ook de linkerzijde in Israël zelf plant juridische stappen.

Een groep Israëlische activisten heeft een lijst van negen commandanten opgesteld die schuld zouden hebben aan oorlogsmisdaden. Het Israëlische ministerie van Defensie vreest dat buitenlandse organisaties die lijst zullen gebruiken om veel uitgebreidere lijsten op te stellen. Om de identificatie van soldaten tegen te gaan, is het voor journalisten verboden om hun namen of herkenbare foto’s te publiceren.

Ondervraging

Zeven lokale mensenrechtenorganisaties hebben het leger nu ook beschuldigd van de mishandeling van honderden Palestijnen. Die werden uit hun huizen gelicht en voor ondervraging naar Israël gebracht.

De verenigingen dringen aan op een onderzoek van het Israëlische leger naar de behandeling van de gevangen Palestijnen. Volgens hun getuigenissen werden ze uren, soms dagenlang geboeid en geblinddoekt vastgehouden in putten zonder eten of drinken. Ze zouden ook blootgesteld zijn aan herhaald geweld en vernederingen door Israëlische soldaten.

JG

.

Nu in het nieuws