Krijgt België eerste allochtone burgemeester?

Krijgt België eerste allochtone burgemeester?

Krijgt België eerste allochtone burgemeester?

Print
Volgens verschillende bronnen is de kans groot dat Brussels staatssecretaris Emir Kir (PS) burgemeester van Sint-Joost-ten-Node wordt. Als dat gebeurt, is hij de eerste allochtone burgemeester van het land. Dat meldt het weekblad Knack.

De Brusselse staatssecretaris voor Openbare Netheid, Monumentenzorg en Landschappen werd eind vorig jaar al genoemd als mogelijke burgemeester van Sint-Joost-ten-Node. Dat is overigens de armste gemeente van het land. Momenteel is Jean Demannez (PS) er burgemeester, maar hij zou gouverneur van Brussel worden.

Stemmenkanon

Kir is van Turkse origine en een echt stemmenkanon. Hij haalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen meer voorkeurstemmen dan Jean Demannez, maar omdat er geen duidelijke interne afspraken waren, ging de burgemeestersjerp toch niet naar Kir.

Goedgeïnformeerde bronnen binnen de PS in Brussel zeggen nu dat het burgemeesterschap van Kir nog maar "een dag of acht" op zich zal laten wachten. Kir zelf wil de geruchten niet bevestigen. "Dat is niet aan de orde op dit moment", liet hij in een korte reactie weten. Hij zegt er wel bij dat hij een eventueel aanbod ernstig zal overwegen.

.

Nu in het nieuws