Engergiebedrijven in de rij voor windmolens

Drie kandidaten tonen interesse om windmolens te plaatsen in Arendonk. De gemeente kiest voor de firma die het meest betaalt en dat is Electrabel. Al hield Air energy al een infovergadering.

Air energy wil zeven windmolens plaatsen in Arendonk. De inwoners van de landelijke gemeente toonden maandagavond massaal belangstelling voor de informatievergatering die de firma organiseerde. Ruim 350 geïnteresseerden zakten af naar het Postelboershof op de Wampenberg.

Kritiek

De houding van de aanwezigen was kritisch, maar de echte kritiek bleef beperkt tot enkelingen die zich zorgen maakten over de slagschaduw van de molens en de visuele vervuiling.

Een deel van het publiek toonde grote interesse voor de participatiemogelijkheden voor de burgers. Vooral toen Air energy een gegarandeerde opbrengst voorspiegelde van zes procent.

Bouwaanvraag

Maar of die informatie-avond ook maar enig nut had, is de vraag. Een rondvraag een dag later leert dat Electrabel met dezelfde plannen rondloopt. Meer nog, Electrabel diende al een bouwaanvraag in.

Burgemeester Nest Buijs (CD&V) heeft weet van de plannen van Electrabel en de anderen. “Het is onvoorstelbaar hoeveel interesse er bestaat voor het plaatsen van windmolens”, stelt hij vast. “Deze week heeft nog een derde firma belangstelling getoond.”

Vraagtekens

De burgemeester plaatst vraagtekens bij de infovergadering van Air energy. “Ik vermoed dat ze holder de bolder de vergadering belegden, gewoon om de eerste te zijn.”

“Op zich geen probleem, we leven in een vrij land en iedereen mag aanvragen indienen. De gemeente moet alleen advies verlenen, maar dat kan wel doorwegen. Wij proberen een zo groot mogelijke vergoeding voor de gemeente in de wacht te slepen. Want laat ons eerlijk wezen, de molens zorgen niet echt voor een verfraaiing van het landschap. Daar mag iets tegenover staan.”

Electrabel

Volgens Buijs heeft de gemeente al een standpunt ingenomen. “Het schepencollege geeft de voorkeur aan Electrabel omdat de vergoeding 35 tot 40 procent hoger ligt dan die van Air energy. De participatiemogelijkheden zijn vergelijkbaar, maar die van Electrabel zijn beter georganiseerd.”

Alex KESTENS

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio