Afscheid van 8 Mei Comité

Afscheid van 8 Mei Comité

Afscheid van 8 Mei Comité

Print
Mechelen - Bertje Ureel en Julien Palma uit Hombeek (Mechelen) zetten na tien jaar een punt als respectievelijk voorzitster en penningmeester van het 8 Mei Comité Mechelen.

Het 8 Mei Comité werd in 1997 opgericht door vier personen, waaronder het echtpaar Julien (77) en Bertje (72) Palma-Ureel. Tien jaar lang was Bertje voorzitster van het comité en nam Julien de taak van penningmeester op zich.

“Gezien onze leeftijd en het vele werk hebben we besloten om de fakkel door te geven aan een jongere generatie”, zegt Bertje. “We laten het comitéleven echter niet helemaal achter ons: we blijven lid en we zitten ook in het bestuur van Politieke Gevangenen, afdeling Mechelen”, vult Julien aan.

"Gruwel niet vergeten"

Met het 8 Mei Comité willen de leden de herinnering aan de gruwel van de Tweede Wereldoorlog levendig houden en ingaan tegen fascisme en intolerantie. “De opkomst van extreem-rechts en het vele heersende geweld heeft geleid tot de start van 8 Mei Comité, dat verwijst naar de dag van de bevrijding in 1945. Mijn vader was verzetsstrijder en is die dag gefusilleerd nadat hij verraden werd”, zegt Bertje.

“De gruwel van de oorlog mag niet vergeten worden, want het mag nooit opnieuw gebeuren. Rassenhaat en intolerantie lijden tot oorlog en met die boodschap gaan we langs scholen en organiseren we debatten en filmnamiddagen met ons persoonlijk verhaal. Hiervoor blijven wij ons inzetten”, besluiten Julien en Bertje.

CCa

i www.8meicomitemechelen.b
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio