Auto's scoren goed in crashtests, maar slecht in whiplashtest

Print
Touring, Test-Aankoop en Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) hebben vandaag de resultaten van nieuwe crashtests op 6 automodellen bekendgemaakt.

Voor de eerste maal werd getest met het nieuwe strengere puntensysteem. De organisaties zijn blij verrast met de schitterende resultaten. 4 van de 6 auto’s halen een globale score van vijf sterren. De enige minpunten waar alle modellen slecht in scoren zijn de bescherming van zwakke weggebruikers en het whiplashrisico.

De geteste wagens met hun sterren, geldig voor 2009:

* Citroen C3 Picasso: 4 sterren
* Mazda 6: 5 sterren
* Mitsubishi Lancer: 5 sterren
* Subaru Impreza: 4 sterren
* Toyota Avensis: 5 sterren
* Toyota iQ: 5 sterren

Strenger

Vanaf dit jaar werkt Euro NCAP met een nieuw en strenger puntensysteem: voordien werd er getest op de bescherming van inzittende volwassenen en kinderen in een zijdelingse en frontale botsing evenals op de bescherming van zwakke weggebruikers. Daar is nu ook de evaluatie bijgekomen van de elektronische veiligheidssystemen en het risico op een blessure bij een kop-staart aanrijding, beter bekend als ‘whiplash’.

Een goede score op elk van de criteria is noodzakelijk om een positieve globale score te behalen: indien de auto bijvoorbeeld niet standaard is uitgerust met een controlesysteem voor elektronische stabiliteit of ESC, dan is een vijfde ster sowieso uitgesloten. Aangezien de meeste nieuwe modellen steeds veiliger worden, moeten ook de testcriteria worden opgevoerd.

“Het is verheugend dat, ondanks de crisis in de autosector, bijna alle merken blijven investeren in verhoogde veiligheid: alle geteste wagens beschikken bijvoorbeeld over zowel frontale als zijdelingse airbags. Er moet enkel nog meer werk worden gemaakt van de bescherming van voetgangers en fietsers in geval van aanrijding,” klinkt het.

Whiplash

In de eerste whiplash test hebben de auto’s gefaald. Slechts één model scoorde behoorlijk (Toyota Avensis) inzake bescherming tegen dit type blessure. De organisaties vragen de constructeurs om hiervoor betere oplossingen te bieden: een whiplash kan zware gevolgen hebben en kost, door de lange revalidatie, veel geld aan de maatschappij.

Bekijk videobeelden van de whiplash test (met als resultaat: slecht) op YouTube:

Bekijk de resultaten van de whiplash test per model in dit pdf-bestand.

De zes geteste modellen met de resultaten in detail en per onderdeel verschijnen ook op www.test-aankoop.be en in één van de volgende consumentenmagazines.

.

Nu in het nieuws